Mänttä-Vilppulan seurakunta

Sana Sinulle

Hartauskirjoitus julkaistu to 19.4.2018 KMV-lehdessä.


Rajoitetun ajan


Lauantaiaamu. Löhöän kotosalla ja katselen Australian liigan jalkapallo-ottelua. Pallo on pyöreä ja sen itäpuoliskolla eletään jo iltaa.


Kenttää kiertävissä valotauluissa ravintolaketju mainostaa retropurilaista: "For a limited time" - rajoitetun ajan. Onko ihmiselle sitten muuta kuin rajoitettua aikaa? Jos joku 150 vuoden päästä tallaa kotikaupunkini katuja, hän on eri jengiä kuin nykyinen.


Vilppulan kirjaston ikkunaan kiinnitetyssä mainoksessa kysytään, "tässäkö tämä elämä on". Tässähän se. Ei nurkan takana odottamassa. Samalla ihmismieli kurkottelee isompiin yhteyksiin. Joudun pohtimaan mm. aikani rajallisuutta.


Jumalan irtisanominen ei vapauta kysymästä vaikeita. Moni vastaus menee hänen myötään, mutta kysymykset jäävät. Martti Luther mietti, miten löytäisi armollisen Jumalan - nykyihminen, kuinka ylipäänsä Jumalan tai onko häntä. Jumalan hukkuminen poikii puheisiin omanlaisiaan käsittämättömyyksiä. Minun järkeni esimerkiksi loppuu yrittäessäni ymmärtää, mitä on olla "kiitollinen elämälle".


Yhtä kaikki: Kun on 50+, sydän käy levottomaksi. Kun omat vanhemmat käyvät käppyräisiksi ja itse muistaa tuoreesti 40 vuotta sitten pelatut jalkapallon MM-kisat. Olen vain rajoitetun ajan.


Ennenkin osattiin olla rauhattomia. Jeesus tyynnytteli jo Raamatun ajan väkeä (Joh. 14): "Älköön sydämenne olko levoton. Uskokaa Jumalaan ja uskokaa minuun."


Isoihin kysymyksiin voi vastata vain itse. Mutta jospa tässä tarvitsemme toisiamme. Ja kirkkoa, jota en aina tunnista pyhien yhteydeksi, mutta jonka peruskiveen on hakattu, että kaveria ei jätetä.


Jeesusrokkari Larry Norman päättää vuonna 1972 levyttämänsä ja yhä hyytävän ajankohtaisen kappaleensa The Great American Novel sanoihin: "Man leaves his darkness when he follows the Son."


Aurinkoista kevättä.


Teemu Paarlahti

Sairaalapastori Tays Hatanpää

Mänttä-Vilppulan seurakunta


 


 


Siirry sivun alkuun